Logo Maken | Binnen 6 stappen een Logo ontwerpen

Hoe ontwerp je een Logo? In 6 stappen wordt uitgelegd waarop je moet letten. Waarmee begin je en hoe zorg ik ervoor dat mijn Logo de juiste stijl krijgt? Als je al precies weet wat je wilt, dan is het nog steeds handig om door deze stappen te lopen. Het geheim achter een Logo is de juiste stijl kiezen en het simpel te houden. Dat laatste is moeilijker dan het lijkt.

Logo Maken | Stap 1. Stel jezelf de vraag 'waarvoor heb ik een Logo nodig?'

Het is belangrijk om vast te stellen welk gevoel je wilt uitstralen met jouw Logo. Het gevoel moet passen bij jouw werkzaamheden. Wil je bijvoorbeeld een Logo voor een cryptomunt, dan zorg je ervoor dat jouw Logo “waarde” en “moderniteit” uitstraalt. Elementen van jouw merkidentiteit en merkbeleving  kan je vaak terugvinden in het Logo. Bepaal daarom eerst de merkidentiteit en merkbeleving. Een moodboard of mindmap kan je hierbij op weg helpen. Weet eerst wat je wil en maak dan pas je keuze.

Een aantal subvragen die je op weg kunnen helpen:

  • Wat zijn mijn werkzaamheden?
  • Waar staat mijn merk voor?
  • Waarin wil ik uniek zijn?
  • Wat wil ik uitstralen?

Logo Maken | Stap 2. Kies een stijl (lettertype, kleur, naam)

Na het bepalen waarvoor je een Logo nodig hebt, is het belangrijk om keuzes te maken. Kies uit verschillende kleuren. Onthoud dat elke kleur zijn eigen code heeft zoals #FAFAFA. Er zijn veel softwares die de code van een kleur herkennen. Een voorbeeld van zo’n software voor Mac is de ‘digitale-kleurenmeter’. Evergraph hanteert 4 verschillende soorten Logo’s. De types staan hieronder beschreven. Het ligt helemaal aan jou om te kiezen. Heb wel in gedachten dat de stijl past bij jouw merkidentiteit en merkbeleving. Bekijk ook Logo’s op het internet om inspiratie op te doen. Kijk wel uit dat je het Logo niet volledig overneemt.

1. Pictogram Logo

2. Naam Logo

3. Pictogram met naam Logo

4. Initeel Logo

Logo Maken | Stap 3. Maak een schets. Zorg ervoor dat je schets uniek is en oog voor detail heeft.

Dit is een stap die zorgt dat je straks tijd gaat besparen. Voordat je aan de slag gaat met het ontwerpen van een Logo, is het aan te raden om eerst iets op papier te zetten. Breng de stijl van je Logo samen. Probeer details van andere Logo’s die je aanstonden te verwerken in je schets. Vergeet het niet simpel en overzichtelijk te maken.

Logo Maken | Stap 4. Gebruik een professioneel designprogramma of laat je Logo designen.

Een abonnement voor een designprogramma kost geld. De prijs van de populairste designprogramma AI (Adobe Illustrator) bedraagt €24,19 per maand. Krijg het programma eerst onder de knie, voordat je begint met het designen van je Logo. Het ontwerpen van een Logo bedraagt voorbereidingswerk. Dit voorbereidingswerk heb je in de eerste 3 stappen voltooid. Nu is het tijd om aan de slag te gaan met je Logo-ontwerp.

Logo Maken | Stap 5. Zorg ervoor dat je meerdere concepten maakt/krijgt.

Als je precies weet wat je wilt, dan kan 1 concept voldoende zijn. Probeer toch je keuze uit te breiden. Hierdoor kan je kritischer naar de Logo’s kijken. Kijk wel uit dat je niet uit te veel concepten moet kiezen. Dit kan de keuze ingewikkelder maken.  Houd het bij 2-3 concepten. Corrigeer wat je minder leuk vindt en verbeter de laatste details. Sla de documenten op als JPG, PNG, EPS (vector), PDF & AI.

Logo Maken | Stap 6. Test je Logo eerst uit

Wanneer je een keuze gemaakt hebt, probeer het Logo uit. Vraag aan je omgeving wat ze van het Logo vinden. Aan wat doet het Logo jou denken? Welke werkzaamheden passen bij het Logo? Stel de 4 vragen die bij stap 1 staan beschreven. Begrijp wel dat er bij deze fase twijfel kan ontstaan. Twijfel hoort er nou eenmaal bij. Dit gevoel zal automatisch door gewenning afnemen. Je bent nu klaar om je Logo te gebruiken! 

Het Logo-design proces van Evergraph